A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Підгаєцький професійний аграрний ліцей"

Яким буде ЗНО 2023

Дата: 19.12.2022 17:54
Кількість переглядів: 149

Попри продовження війни та побоювання, що найближчими тижнями чи навіть місяцями вона не закінчиться, Міністерство освіти вже думає, як саме наступного року абітурієнти будуть проходити вступні випробування. Вже подано відомості, яким буде зовнішнє незалежне оцінювання у 2023 році.

ЗНО 2023 Головна

Саме ЗНО, ні НМТ?

Наступного року заплановано повноцінне тестування вже не з трьох предметів, як це було в умовах війни, а з дванадцяти. Обов’язковими є два предмети. Для всіх вишів одним є українська мова, другий обов’язковий предмет визначається ВНЗ, куди планує вступати абітурієнт. Попередньо це буде математика або історія України.

Важливо: коли напрямок освіти не вимагає поглибленого знання математики чи історії України, ці предмети будуть оцінюватися лише при проходженні державної підсумкової атестації. В цьому випадку питання з історії України будуть належати до періоду з 1914 року до наших днів, а завдання з математики матимуть стандартний рівень.

Взагалі випускник може скласти від п’яти (обов’язкова кількість, складаються безкоштовно) до дванадцяти предметів, перелік яких обумовлено напрямом майбутньої освіти. Коли абітурієнт ще не визначився з фахом чи планує спробувати подати документи до вишів з різним набором предметів ЗНО, він має право додатково пройти ще кілька тестів, але вже за свій кошт. Вартість проходження тесту поки що не оприлюднено.

Перелік обов’язкових предметів на різні спеціальності буде оприлюднено вишами незабаром.

Структура й програма ЗНО 2023 залишиться такою ж, як була позаторік.

 

Чому так багато?

Це питання ставлять батьки та випускники, нагадуючи про складність підготовки до ЗНО 2023 в теперішніх умовах. Адже навчання під час війни дуже ускладнено, деякі взагалі не мають можливості приєднатися до освітнього процесу через окупацію міста чи знаходження на території росії (йдеться про родини, примусово вивезені з окупованих територій).

Міністерство освіти, однак, вважає за потрібне повернутися до довоєнних вимог і сподівається, що випускники зможуть належним чином підготуватися з усіх потрібних дисциплін.

Наказ про терміни проходження ЗНО 2023и.

Які предмети будуть входити до переліку?

Зараз вже відомо, що перелік дисциплін не буде відрізнятися від звичного. Окрім вже згаданих математики, української мови та літератури, до списку ввійдуть базові науки: фізика, хімія, біологія, географія

Також абітурієнт може, за власним вибором, пройти тестування з однієї з іноземних мов: англійської, німецької, французької та іспанської. Звичайно, найбільш популярною є англійська, друга мова може стати якраз одним з тестів, що їх абітурієнти проходять додатково й платно.

Труднощі проходження зовнішнього незалежного оцінювання в 2023 році

Нагадуємо, що успішно скласти ЗНО можна лише за умови ретельної підготовки з усіх базових предметів. Тим, хто з якоїсь причини не опанував усі розділи шкільної програми, краще пройти комплексну підготовку до ЗНО, при значних проблемах з освітою – навіть так звану «підготовку з нуля».

 

Коли будуть проводити ЗНО 2023?

Міністерство освіти вже оприлюднило терміни проходження тестування: воно почнеться двадцять другого травня й закінчиться чотирнадцятого липня 2023 року.

Отже, настільки довгого періоду, в який можна скласти ЗНО, вже не буде, як не буде, мабуть, розташованих за кордоном екзаменаційних центрів.

Тому питання, як підготуватися до ЗНО, потрібно вирішувати вчасно, й завчасно ж готувати необхідні документи.

Як готуватися та коли починати це робити?

Фахівці рекомендують не відкладати «на потім» підготовку. Попри тимчасові труднощі, найкраще поглиблено вивчати запропоновані на ЗНО 2023 предмети вже з перших тижнів осені.

Підготовка до ЗНО 2023

Щоб не гаяти часу на даремні намагання самостійно визначити прогали в знаннях й знайти усі потрібні матеріали для підготовки до ЗНО, варто подати заявку на спеціалізовані курси підготовки до ЗНО. На заняттях майбутні студенти не лише будуть отримувати необхідну їм інформацію, а й привчатися до специфічного формату проведення тестування, психологічно готуватися до складного випробування.

Одним з найкращих центрів підготовки до ЗНО є ZNOGrant. Досвідчені викладачі працюють у форматі онлайн та офлайн. Це дозволить учням з будь-яких куточків Україні й навіть тим, хто ще не повернувся додому з-за кордону, приєднатися до освітнього процесу.

Поки наші захисники звільняють території України від ворога, подбайте про майбутню освіту! Починайте готуватися до складання тестів, проходьте пробне ЗНО для оцінки своїх знань, шукайте найбільш зручний формат навчання!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень